Лекарите са оптимисти за възстановяването на синът на Лех Валенса след тежката катастрофа
Лекарите са оптимисти за възстановяването на синът на Лех Валенса след тежката катастрофа / снимка: Reuters, архив

Полски лекари съобщиха днес, че синът на бившия президент Лех Валенса е в съзнание и е запазил чувствителността на краката си, въпреки тежките рани в катастрофата с мотоциклет миналата седмица, предаде АП.

Според лекарите във военната болница във Варшава евродепутатът Ярослав Валенса може да мърда ръцете си и усеща краката си. Пациентът е бил държан в състояние на изкуствена кома. Обстоятелството, че 34-годишният Ярослав Валенса е запазил чувствителността на краката си означава, че има вероятност той да може отново да ходи. Лекарите заявиха, че има надежда един ден той да се възстанови до състоянието, в което е бил преди катастрофата.

Ярослав Валенса се блъсна в петък с мотоциклета си в джип край населеното място Стопково в Централна Полша. Той претърпя операция на гръбнака, но предстои да му бъдат направени още операции и го очакват месеци на рехабилитация от счупванията на краката, таза и гръбнака, припомня БТА.

Според лекарите младият Валенса дължи живота си на шлема, който го е предпазил от черепна травма. Ярослав Валенса е едно от осемте деца на Лех Валенса - бивш президент на Полша и съосновател на профсъюза „Солидарност”. През 1983 г. Валенса-баща бе удостоен с Нобелова награда за мир, допълва АП.