Лекар и сестри умъртвявали пострадали от Катрина
Лекар и сестри умъртвявали пострадали от Катрина / netinfo

Лекар и две медицински сестри са били арестувани миналата нощ в Съединените щати във връзка със смъртта на пациенти в болницата в Ню Орлиънс след преминаването на урагана Катрина, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

"Не определяме това /смъртните случаи/ като евтаназия. Не ги определяме като убийства по милост. Това са убийства от втора степен", отбеляза говорител на главния прокурор на щата Луизиана Чарлз Фоти. Въпреки арестите, срещу тримата медици все още няма повдигнати обвинения.

Фоти е разпитал през есента над 70 свидетеля в рамките на разследване на слуховете, че медици са подлагали на евтаназия пациенти в болницата Мемориал медикъл сентър, които страдали и чакали при мизерни условия да бъдат евакуирани в дните след преминаването на урагана през август миналата година.

При преминаването на стихията въпросното лечебно заведение бе отрязано от света от наводнение, отбелязва Асошиейтед прес. Електроподаването в болницата спря, а температурите достигнаха 37,7 градуса по Целзий, докато персоналът се грижеше за пациентите, които чакаха да бъдат евакуирани в продължение на четири дни.

Най-малко 34 души починаха тогава в Мемориал медикъл сентър, припомня агенцията. След като телата им бяха открити, те бяха толкова разложени, че съдебен лекар обясни, че единственото, което може да бъде отбелязано, е, че смъртта им е свързана с преминаването на урагана на Катрина. През зимата бяха взети проби от трупове на пациенти, починали в различни болници, за да се провери дали не са им били дадени смъртоносни дози лекарства.

Ройтерс припомня от своя страна, че над 200 пациенти починаха в болници в района на Ню Орлиънс в хаотичните дни след преминаването на урагана. В резултат бяха предприети няколко разследвания.