Лейма Гбоуи - движеща сила в мирния процес в в Либерия
Лейма Гбоуи - движеща сила в мирния процес в в Либерия / снимка: Reuters, архив

Либерийската правозащитничка Лейма Роберта Гбоуи - една от трите лауреатки на Нобеловата награда за мир за 2011 г., заяви, че връчената й награда е признание за всички африкански жени, предаде Франс прес. По телефона от Ню Йорк тя каза, че наградата е признание за всички жени по света, но на първо място за жените в Африка.

Либерийската правозащитничка и активистка за правата на жените Лейма Роберта Гбоуи бе движеща сила в мирния процес в Либерия, който през 2003 г. сложи край на 14 години гражданска война, посочва ДПА.

Преди десет години 39-годишната Гбоуи става координатор на проекта Жени в програма за изграждане на мир/ Западноафриканска мрежа за изграждане на мир и година по-късно основава групата Масова акция на жените в Либерия за мир. Групата събира хиляди мюсюлманки и християнки, които се молят и по-късно организират мирни протести срещу правителството, ръководено от тогавашния президент Чарлз Тейлър.

По време на кампанията си жените се обличат в бяло в символ на мира и се въздържат от секс. На среща с Тейлър те го карат да обещае, че ще участва в мирните преговори в Гана.

Майка на шест деца, Гбоуи организира мирни протести и седящи стачки пред президентския дворец в Акра, за да даде ход на преговорите, когато има опасност да изпаднат в застой. Благодарение на усилията на Гбоуи в Либерия е избрана първата жена президент Елън Джонсън-Сърлийф, която също бе удостоена с Нобелова награда за мир.

Родена в Монровия през 1972 г., Гбоуи учи в университет в Харисънбърг, Вирджиния. Печели няколко награди за пацифистката си дейност, включително награда на фондацията Кенеди през 2009 г. От 2007 г. е изпълнителен директор на базираната в Акра мрежа Жени за мир и сигурност. (БТА)