Лех Валенса ще отпразнува 70-годишния си юбилей с грандиозен прием
Лех Валенса ще отпразнува 70-годишния си юбилей с грандиозен прием / снимка: БГНЕС, архив

Бившият полски президент, лауреат на Нобелова награда за мир и бивш ръководител на знаменития независим профсъюз "Солидарност" Лех Валенса днес навършва 70 години. Той ще отпразнува юбилея си в дома си на брега на Балтийско море с грандиозен прием за 700 души, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Един от най-известните поляци в света се оттегли от голямата политика през 2000-та година, след като понесе поражение на президентските избори. Неотдавна в интервю за ИТАР-ТАСС той каза, че няма намерение да се завръща в политиката. Първо, защото, както се изрази, вече е много стар и уморен. Второ, защото има характер на водач, президент, лидер по американската или френската система, а в Полша системата е по-скоро парламентарна, премиерска и това не му пасва особено. В парламента мога да издържа половин час, час вече ми е много, казва Валенса. Той заявява, че теоретично погледнато би могъл да бъде депутат или сенатор, тъй като не се съмнява, че ще бъде избран, ако се кандидатира, но декларира, че не иска да влиза в парламента.

Сега Валенса участва в международни форуми, конференции и срещи. На тях отстоява позицията си за необходимостта от промяна на съществуващия световен ред, от дълбока интеграция и консолидация. Това изисква други програми и структури, казва той и добавя, че пътувайки по света, се опитва да въвлече хората в дискусия за това какъв трябва да е съвременният свят. Според Валенса ООН, НАТО и Съветът на Европа "са идеи от отминала епоха".