Лех Валенса разкритикува британския премиер по въпроса за имиграцията
Лех Валенса разкритикува британския премиер по въпроса за имиграцията / снимка: Guliver/Getty Images

Историческият лидер на полския синдикат „Солидарност” Лех Валенса разкритикува изказванията на британския премиер Дейвид Камерън за имиграцията и мерките му да се ограничи достъпът на европейски мигранти до помощите за безработица, предаде АФП.

Броени дни преди отварянето на 1 януари на британския трудов пазар за български и румънски граждани бившият полски президент осъди изказването на Камерън, че безусловното отваряне през 2004 г. на британския трудов пазар за поляци и други източноевропейци е било „монументална грешка”.

„Остро критичен съм към тези думи на Камерън. Мога да го запитам: а беше ли груба грешка и слагането на край на комунизма в Европа и допускането на разведряване и развитие? Поляците допринесоха за падането на комунизма. Те допринесоха за благоденствието на Великобритания много повече, отколкото са й стрували във вид на държавни помощи. С тези икономии от социалните помощи Великобритания отново прилага късогледа и нерационална политика”, заяви Валенса.

Неотдавна Дейвид Камерън обяви, че кандидатите за работа от други страни от ЕС от началото на 2014 г. вече няма да кандидатстват за помощи за безработица през първите три месеца от престоя си във Великобритания, отбелязва БТА.

Мнозина британци се опасяват от наплив на българи и румънци от 1 януари догодина, отбелязва АФП. В интервю за в. „Файненшъл таймс” в края на ноември Камерън обвини предишното лейбъристко правителство, че е направило „монументална грешка” като е отворило трудовия пазар за Полша и другите девет страни, които бяха приети в ЕС през 2004 г.