Лех Валенса
Лех Валенса / БГНЕС
Полският герой от борбата за демокрация и нобелов лауреат за мир Лех Валенса отпразнува вчера в Гданск 75-ия си рожден ден в присъствието на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, който му връчи писмо от 27 европейски лидери, предаде Франс прес.

Експрезидентът на Полша Лех Валенса е постъпил в болница
 
"Вие направихте най-хубавото нещо за всички поляци. Без кръвопролитие. Солидарността и свободата спечелиха", заяви Туск, цитиран от местен вестник. Той предаде на бившия профсъюзен лидер писмо, подписано от всички лидери на страните членки на ЕС без полския премиер Матеуш Моравецки, уточни в "Туитър" говорител на Валенса.
 
Около 500 души - политици, синдикалисти, актьори и приятели на Валенса изпяха песента "Сто години" по време на концерт в операта в Гданск в чест на основателя на синдиката "Солидарност", станал президент през 1990 г.

Лех Валенса е бил агент на тайните служби: Отзивите в Полша
 
"Мисля, че никога не съм бил заобиколен от толкова народ, толкова прочути хора", заяви Валенса с вълнение пред полската агенция ПАП. Той получи като подарък прочутия полски фиат от '70-те и увери, че ще го използва. На площад в Гданск бе открита инсталация с неговия лик, направена от хиляди панделки в цветовете на националния флаг, бяло и червено.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук