Лех Валенса: Ако Европа отвори врати за бежанците, те ще обезглавяват и тук
Лех Валенса: Ако Европа отвори врати за бежанците, те ще обезглавяват и тук / снимка: Guliver/Getty Images

Трудно е да се прецени дали Лех Валенса е циник, майтапчия или е абсолютно сериозен.
Група израелски журналисти наскоро се срещнали с бившия полски президент и го попитали за неговото мнение за бежанската вълна, заливаща Европа.

„Разбирам защо Полша и Европа се страхуват от тяхното навлизане. Те пристигат от места, където хората биват обезглавявани. Притеснени сме, че същото ще се случи и при нас", коментира Валенса.

„В Полша сме с малки жилища, ниски заплати и оскъдните пенсии. Гледах бежанците по телевизията и забелязах, че те изглеждат по-добре от нас. Те са добре нахранени, добре облечени и може би дори са по-богати от нас. Разбирам ги. Ние, поляците, също бяхме имигранти и бежанци по времето на комунизма. Но където и да отивахме, ние се съобразявахме с местната култура и закони. Тези имигранти са различни. Дори второ и трето поколение, вижте например във Франция, които получават добро образование и правят пари, все още се обявяват против страните, които са ги приели", обясни Валенса.

Той допълва, че действително част от новите бежанци напускат родната си държава, защото се страхуват за живота си, но има също така хора, които имигрират, за да подобрят жизнения си стандарт.

„Има проблем. Ако Европа отвори вратите си, скоро ще дойдат милиони и докато живеят сред нас, те ще започнат да упражняват собствените си обичаи, включително обезглавяването. За съжаление, Европа все още не е единна и всяка страна в ЕС има свои собствени интереси и планове. Предлагам европейските лидери да се съберат заедно и да решат проблема. Моят съвет е ние - основно богатите нации като Германия - да им помогнем финансово за създаване на работни места в техните страни по произход", казва още Валенса.

Източник: БГНЕС