Лех Качински отново се самопокани на среща на върха на ЕС
Лех Качински отново се самопокани на среща на върха на ЕС / снимка: БГНЕС

Полският президент Лех Качински отново се самопокани на среща на върха на Европейския съюз, предаде АФП. Качински заяви, че има намерение да придружи премиера Доналд Туск по време на срещата на високо равнище на ЕС в Брюксел на 7 ноември. Целта на този извънреден форум е да подготви международната среща на върха за намиране на изход от настоящата финансова криза, припомня агенцията.

По силата на полската конституция вътрешната и външната политика се ръководи от полското правителство. Качински обаче смята, че основният закон му дава правото да наблюдава отблизо как кабинетът ръководи външната политика.

По време на предишната среща на върха на ЕС в Брюксел в средата на юни Качински се появи неканен. За целта той нае частен самолет за 40 000 евро, защото полското правителство отказа да му предостави правителствен. Качински влезе в заседателната зала и стоя там около 10 минути. Когато лидерите на ЕС започнаха да обсъждат финансови въпроси, той отстъпи мястото си на министъра на финансите Яцек Ростовски.