Ледените бури в САЩ причиниха смъртта на 23 души
Ледените бури в САЩ причиниха смъртта на 23 души / netinfo

Силна ледена буря бушува в централната част на Съединените щати, като причини смъртта на 23 души и лиши стотици хиляди хора от електричество, съобщиха Франс прес и ИТАР-ТАСС.

Властите в щатите Оклахома, Канзас и Мисури обявиха извънредно положение. Затворени са училища, болници, летища, държавни учреждения, предприятия, движението по пътищата е парализирано.

Президентът Джордж Буш одобри молбата за отпускане на федерални средства за оказване на помощ на засегнатите райони. Без електричество са 600 000 души в Оклахома, 143 000 в Мисури и 90 000 в Канзас, съобщиха електрическите компании.

Без електричество са и много жители на щатите Илинойс, Айова, Небраска и Ню Хемпшир.

Повечето хора са загинали при пътно-транспортни произшествия на заледените пътища, или от паднали дървета. Един човек е починал от студ.

Синоптиците очакват мразовитото време да се задържи най-малко до четвъртък.

Бурята е резултат от срещата на влажни въздушни маси, идващи от Мексиканския залив, с арктически студен фронт от Канада, обясняват метеоролозите.

Лошото време попречи и на кампанията за президентските избори догодина, като кандидатите бяха принудени да отложат изявите си в Айова.