Лавров: Всякакви санкции срещу Иран ще са непродуктивни
Лавров: Всякакви санкции срещу Иран ще са непродуктивни / netinfo

Заместник-държавният секретар на САЩ по политическите въпроси Никълъс Бърнс заяви, че не очаква пробив от днешната среща в Париж на петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН и Германия, предаде Франс прес. Всякакви наказателни санкции срещу Техеран биха били непродуктивни, заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от Ройтерс.

"Не бих казал, че ще има пробив, но срещата ще бъде важна", заяви Бърнс пред репортери по време на днешната конференция на ОССЕ в Брюксел преди да отлети за френската столица.

Срещата в Париж по иранското ядрено досие, която е на равнище директори във външните министерства, има за цел да обсъди евентуални санкции срещу Техеран за отказа му да прекрати ядрената си програма.

Бърнс изрази нетърпението на своята страна от колебанията на Москва и Пекин. "Смятаме, че Русия и Китай трябва наистина да превключат на по-висока скорост", подчерта той.

Целта на предвидената резолюция е "да изолира иранския научен елит", лишавайки Иран от всякаква техническа помощ, която би послужила за развитието на ядрен арсенал, заяви още Бърнс.

Тежките санкции срещу Техеран за отказа му да спре обогатяването на уран няма да донесат резултати, заяви днес също в Брюксел Сергей Лавров.

"Смятам, че е безотговорно да налагаме такива санкции. Ще постигнем обратния ефект, ако го направим", посочи руският външен министър.