Лавров ще обсъди в Либия перспективите за разширяване на двустранните връзки
Лавров ще обсъди в Либия перспективите за разширяване на двустранните връзки / netinfo

Руският външен министър Сергей Лавров заминава на двудневно посещение в Либия, където ще обсъди с ръководството на страната перспективите за разширяване на двустранните връзки, съобщи говорителят на министерството Михаил Каминин, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Лавров ще разговаря с либийския министър на външните връзки и международното сътрудничество Абдел Рахман Мохамед Шалкам по редица актуални международни и регионални проблеми, по-специално в рамките на съвместната работа в различни насоки, главно във връзка с ООН, каза Каминин.

Предвижда се да бъдат разгледани различни аспекти на обстановката в Близкия изток. "Общ ориентир за нас и за Либия е да не се допуснат нови избухвания на въоръжена конфронтация в региона, да се съдейства там да бъде постигнат всеобхватен и справедлив мир на здрава правна основа", заяви представителят на руското външно ведомство.

Ще бъде обсъдена и темата за Ирак. "Заедно с Либия се обявяваме за запазване на териториалната цялост на тази страна, за възстановяване на суверенните права на иракския народ в пълния им обем, за общонационално помирение и съгласие в Ирак", изтъкна руският дипломат.

Русия, и Либия са привърженички на многополюсното световно устройство, преговорния подход в деблокирането на кризисните ситуации. Обявяваме се за укрепване на централната роля на ООН и нейния Съвет за сигурност като универсален инструмент за гарантиране на международната законност и стабилност, против "двойните стандарти". Убедени сме, че силовите методи са контрапродуктивни. Готови сме за тясно сътрудничество с Либия в Съвета за сигурност с оглед на факта, че подходите ни към повечето международни проблеми съвпадат", подчерта Каминин. През следващите две години Либия ще бъде един от непостоянните членове на Съвета за сигурност на ООН, припомня агенцията.

Представителят на руското външно министерство отбеляза, че Либия е отдавнашен партньор на Русия в арабския свят и в Африка, дава принос за мирните процеси на африканския континент. Двете страни поддържат траен политически диалог, натрупали са позитивен опит от своето взаимодействие, каза той.

Каминин се спря по-специално на руско-либийското сътрудничество в енергетиката. "Готови сме да съдействаме на Либия да осъществи неотменимото си право да се приобщи към благата на мирния атом", заяви руският дипломат.