Лавров: Русия и Грузия подписаха различни варианти на мирния план
Лавров: Русия и Грузия подписаха различни варианти на мирния план / снимкa: БГНЕС

Руският министър на външените работи Сергей Лавров заяви, че грузинският президент Михаил Саакашвили е подписал споразумение по принципите за мирно уреждане на конфликта в Южна Осетия без уводната част, която е неразделна част от документа. Лавров, цитиран от РИА Новости, посочва, че този въпрос ще бъде уточнен по дипломатически канали.

Според руският външен министър в копието на споразумението с подписа на Саакашвили, получен от американски дипломати, отсъства следната формулировка: "по-долу изложените принципи се подкрепят от президентите на Русия и Франция, и президентите на Русия и Франция призовават страните да подпишат този документ".

Лавров подчертава, че руският президент Дмитрий Медведев и лидерите на непризнатите Южна Осетия и Абхазия са подписали документ именно в този вариант.

Лавров допълва, че руският президент е дал указания да се започне изпълнението на мирния план, но, според думите на руския дипломат номер едно, действията на Русия ще зависят от изпълнението на споразуменията от други страни.

Освен това според Лавров изтеглянето на военните части до съгласуваната граница на зоната за сигурност ще отнеме толкова време, колкото е необходимо. Лавров напомни, че в основните споразумения не е посочена пределната численост на миротворческия контингент, който Русия може да разположи в зоната на конфликта.

Планът за мирно уреждане бе подготвен с участието на френския президент Никола Саркози и предвижда всички страни в конфликта да се откажат от използване на сила, напълно да бъдат прекратени всички военни действия, грузинската армия да се върне в местата за постоянна дислокация, а руската армия - на линията, заемана преди началото на военните действия. 

Руските военни части се изтеглиха от град Игоети, който се намира близо до столицата Тбилиси, предаде Асошиейтед прес. Руският външен министър Сергей Лавров обаче подчерта, че общото изтегляне на руските сили до позициите, които са заемали преди избухването на конфликта в Южна Осетия, ще зависи от вземането на допълнителни мерки за сигурност. /БТА/