Русия няма да откаже среща между президента Владимир Путин и президента на САЩ Джо Байдън в рамките на предстояща среща на Г-20, заяви Лавров
Министърът на външните работи на Русия отхвърли спекулациите за евентуално използване на ядрени оръжия от страна на Москва, като заяви, че тя би могла да го направи само ако е изправена пред неминуема гибел, съобщи Асошиейтед прес.

Сергей Лавров днес заяви, че руската ядрена доктрина предвижда "изключително ответни мерки с цел да се предотврати унищожаването на Руската федерация в резултат на преки ядрени удари или използването на други оръжия, които пораждат заплаха за самото съществуване на руската държава".

Белият дом: Няма индикации, че Русия се готви да използва ядрено оръжие

В изказване по телевизия "Русия-1" Лавров обвини Запада, че разпространява спекулации за предполагаемите намерения на Русия да използва ядрено оръжие и призова САЩ и техните съюзници да "проявят максимална отговорност в публичните си изявления" по темата.

Руският президент Владимир Путин заяви готовността си да използва "всички налични средства" за защита на руската територия - изявление, което като цяло се възприе като опит Украйна да бъде принудена да спре офанзивата си за отвоюване на четирите региона, които Русия погълна по-рано този месец след организирани от Кремъл "референдуми", отхвърлени от Киев и западните му съюзници като фалшиви, отбелязва АП.

Шефът на руската дипломация каза, че САЩ де факто отдавна участват в конфликта в Украйна и въоръжават украинската армия. "Те не само въоръжават [президента на Украйна Володимир] Зеленски и неговия режим, те им предоставят разузнавателни данни от спътници", цитира думите му ТАСС.

Ще използва ли Русия ядрени оръжия

Лавров опроверга твърденията на редица представители на САЩ, включително на говорителя на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби, че Вашингтон е отворен за разговори, но Москва отказва.

„Това е лъжа. Досега не сме получили никакви сериозни предложения за осъществяване на контакт", каза той и добави, че Русия няма да откаже среща между президента Владимир Путин и президента на САЩ Джо Байдън в рамките на предстояща среща на Г-20 и би разгледала такова предложение, предаде Ройтерс.

Руският външен министър изключи възможността Русия да допусне ситуация, в която Киев да създава постоянна опасност за сигурността на страната му, включително присъединяването на Украйна към НАТО и разполагането на нейна територия на оръжия, които сами по себе си ще представляват такава заплаха.
Той също така каза, че целите на "специалната военна операция“ на Русия не са се променили и Украйна не може да бъде "терористична" държава, на която всичко е позволено.

В този контекст АП цитира председателя на Държавната дума Вячеслав Володин, който днес сравни украинския президент Володимир Зеленски с убития лидер на Ал Каида Осама бин Ладен. Володин също така заяви, че западните политици, които подкрепят Украйна, "на практика спонсорират тероризма" и "не може да има разговори с терористи".

Зеленски неведнъж е призовавал световните лидери да обявят Русия за терористична държава заради атаките срещу цивилни и предполагаемите военни престъпления.
БТА