Латвийското правителство е изправено пред вот на недоверие
Латвийското правителство е изправено пред вот на недоверие / снимка: БГНЕС
Латвийските опозиционни партии поискаха да бъде гласуван вот на недоверие на десноцентристкото правителство, предаде Асошиейтед прес.

Макар че едва ли ще успеят да свалят кабинета на Айгарс Калвитис, вотът, който ще бъде гласуван днес сутринта, поддържа натиска над премиера, който е подложен на остри критики заради решението си да уволни шефа на службата за борба с корупцията Алексей Лоскутов.

Решението, което според опозицията е политически мотивирано, стана повод за многохилядни демонстрации с искане на оставката на премиера. Двама министри напуснаха кабинета заради разногласия в четирипартийната коалиция по въпроса.

"Знаем, че шансовете ни да спечелим днешния вот са оскъдни", призна Кристиянис Каринс, председател на опозиционната партия Нова ера, но добави, че се надява вотът да изложи на показ слабостта на управляващата коалиция. Правителството на Калвитис разполага с 58 от 100-те места в парламента.

Според опозицията Лоскутов бил уволнен, защото прекалено се доближил в разследванията си до ключови политически и бизнес-съюзници на премиера. Калвитис обвини службата на Лоскутов – KNAB, във финансови нередности.

Още едно изпитание предстои на премиера в сряда, когато парламентът гласува на първо четене бюджета за 2008 г.