Латвийска компания наела български гастарбайтери
Латвийска компания наела български гастарбайтери / netinfo
Латвийскита компания за рибни консерви Гама (Gamma) е наела на работа 50 гастарбайтери от България. Има вероятност в близко време броят на чуждестранните работници да се увеличи. Това пише латвийският вестник "Диенас бизнес".

Първите 45 български гастарбайтери са пристигнали в Латвия на 10 септември. "Диенас бизнес" отбелязва, че повечето български работници са на предпенсионна възраст, а половината от тях са жени. Сред тях има мюсюлмани и християни, квалифицирани и неквалифицирани работници. Всички те живеят в общежитие.

Гастарбайтерите се трудят пет дни в седмица при същите условия, каквито са осигурени и за местните работници. Те получават "стабилна минимална заплата", а останалата част от възнаграждението им зависи от обема на извършената работа, уточнява представител на ръководството на предприятието. Той допълва, че като цяло българските работници са доста по-добри и усърдни.

Решението да бъдат наети гастарбайтери е породено от нежеланието на латвийците да работят в производството на рибни консерви, допълва представителят на Гама и изразява надежда "гастарбайтерите да останат в предприятието колкото е възможно по-дълго". Имаме недостиг на работна сила и се надяваме на гастарбайтерите, заключава същият източник, цитиран от "Диенас бизнес".