Лариджани: Подкрепяме Хамас и Хизбула
Лариджани: Подкрепяме Хамас и Хизбула / netinfo
Секретарят на Висшия съвет за национална сигурност на Иран Али Лариджани призна, че страната му финансира въоръжените групировки Хамас и Хизбула. В интервю за американското списание "Нюзуик" Лариджани обаче отрече Техеран да снабдява с оръжия палестинското ислямистко движение.

"Ние подкрепяме Хамас и Хизбула, това е вярно", заяви високопоставеният ирански представител. Той обаче подчерта, че това не са терористични групировки, а организации, които защитават земята си, предаде БТА, като се позова на „Нюзуик”.

Лариджани отхвърли и твърденията на Съединените щати, че Иран ги въвлича във военни конфликти чрез подставени играчи като талибаните в Афганистан. "Някои членове на НАТО снабдяват зад кулисите талибаните в Афганистан", контрира той.

Запитан кои точно страни от алианса има предвид, Лариджани отбеляза, че "едно просто преглеждане на въпроса е достатъчно, за да се стигне до верния отговор". "Американците също са наясно с това, както и правителството на Афганистан", добави той, без да уточни повече.

В отговор на въпрос по повод неотдавнашно изявление на Джоузеф Либерман, че Иран обучава иракски бунтовници на своя територия, Лариджани гневно поиска от американския сенатор да посочи къде са тези лагери. Той отбеляза, че Съединените щати са попаднали "в дупка" в Ирак, но продължават да копаят все по-дълбоко.

Лариджани, който е и главен преговарящ на страната си по въпроса за ядрената й програма, подчерта, че ако Съветът за сигурност на ООН наложи нови санкции срещу Иран, Техеран ще направи нова, по-голяма крачка напред в ядрената област.
Следователно те няма да могат да решат въпроса с иранската ядрена програма, предупреди той, без да разкрие каква точно ще е тази крачка.