Лариджани: Може да се постигне напредък по ядрената програма
Лариджани: Може да се постигне напредък по ядрената програма / снимка: БГНЕС

Бившият главен преговарящ на Иран Али Лариджани заяви, че на днешния втори ден от преговорите в Рим са били изложени конструктивни идеи, които могат да доведат до напредък в решаването на проблема с иранските ядрени програми, предаде Асошиейтед прес.

Лариджани каза това на пресконференция след срещата на иранската делегация с италианския премиер Романо Проди и върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Хавиер Солана. "В заключителната част на разговорите с г-н Проди и г-н Солана бяха представени конструктивни идеи, които могат да доведат до по-нататъшен напредък", отбеляза бившият ирански главен преговарящ. Той не даде повече подробности.

Миналата седмица Али Лариджани се оттегли от поста главен преговарящ с международната общност по иранската ядрена програма. Той бе заместен от заместник-министъра на външните работи Саид Джалили, смятан за приближен на президента на Иран Махмуд Ахмадинеджад.

Лариджани придружава Джалили в Рим за проведените от него преговори. Новият ирански главен преговарящ не се появи на пресконференцията.

След преговорите Иран и ЕС съобщиха, че до края на ноември вероятно ще се състоят нови разговори. И двете страни определиха дискусиите като конструктивни.

Лариджани и Джалили разговаряха с италианския премиер Романо Проди, чиято страна е търговски партньор номер едно на Иран сред държавите от Евросъюза и е непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН. Към края на срещата се присъедини и Солана.

Проди съобщи, че е призовал иранските си събеседници Ислямската република да се съобрази с резолюциите на Съвета за сигурност, които изискват от нея да прекрати обогатяването на уран. Той определи срещата като важна и конструктивна. "Италия насърчава диалога като единствения инструмент за намиране на решение", подчерта премиерът.

Солана отбеляза, че на разговорите новият ирански главен преговарящ е останал в сянката на своя предшественик. Присъствието на повече представители на Иран ще усложни още повече преговорите със Запада, предупреди европейският дипломат, цитиран от Ройтерс.

Смяната на Лариджани с човек, приближен на ултраконсервативния ирански президент Махмуд Ахмадинеджад, може да означава втвърдяване на иранската позиция, отбелязва агенцията.

Според бившия ирански главен преговарящ оттеглянето му е част от нормална ротация в една демократична страна. "Джалили е мой приятел, седем или осем години по-млад. Енергичен. Той ще излезе на сцената и ще продължи да върши работата", заяви Лариджани.