Лариджани: Европа никога няма да бъде мишена на иранските ракети
Лариджани: Европа никога няма да бъде мишена на иранските ракети / netinfo

Европа не е била и никога няма да бъде мишена на иранските ракети. Това заяви секретарят на иранския Висш съвет за национална сигурност Али Лариджани, цитиран от Франс прес.

Лариджани отбеляза, че страната му поддържа сериозни търговски отношения с Европа. Той нарече "глупави игрички" споменаването на евентуални ирански нападения с балистични ракети срещу европейски държави.

В неделя Лариджани определи като шегата на годината твърденията, с които Съединените щати обясняват необходимостта от разполагането в Източна Европа на елементи от противоракетния им щит.

Германското председателство на Европейския съюз осъди възможно най-остро коментарите на иранския президент Махмуд Ахмадинеджад, че светът скоро ще стане свидетел на унищожаването на Израел, предаде ДПА.

По този начин Иран за пореден път се отчуждава от международната общност и й предоставя още една причина, за да му няма доверие, отбеляза то в свое изявление. Германското председателство на съюза призова Ислямската република да се

разграничи ясно от всички заплахи срещу Израел, да признае безусловно правото на съществуване на еврейската държава и да действа отговорно в Близкия изток.

Израелският министър на външните работи Ципи Ливни предупреди международната общност да не се поддава на психологическата война, подета от Иран с цел подкопаване на усилията за прекратяване на ядрената му програма, предаде Франс прес.

Техеран се опитва да убеди света, че ядрената му програма вече е преминала точката, след която вече няма връщане назад, за да обезкуражи усилията му да я спре, аргументира се Ливни. Тя призова цялата международна общност да поддържа натиска срещу Иран и дори да засили санкциите срещу него.

Единствената точка, от която няма връщане назад, е, че светът не може да си позволи един притежаващ ядрено оръжие Иран, подчерта израелският външен министър.