Лахдар Брахими обсъди със сирийския външен министър пътища за спиране на огъня
Лахдар Брахими обсъди със сирийския външен министър пътища за спиране на огъня / снимка: Reuters

Международният посредник Лахдар Брахими се срещна в Дамаск със сирийския външен министър Уалид ал Муалем, за да настоява за временно спиране на огъня между сирийската армия и бунтовниците, които искат да свалят президента Башар ал Асад, предадоха Ройтерс и ИТАР-ТАСС.

Очаква се международният пратеник да бъде приет и от самия сирийски президент Башар Асад, информира ИТАР-ТАСС.

Брахими призовава за примирие по време на мюсюлманския празник Айд ал Адха (Курбан байрам), който е идната седмица, за да бъдат спрени кръвопролитията в 19-месечния конфликт, който според активисти е убил най-малко 30 000 души.

Външното министерство на Сирия заяви, че разговорите са били "конструктивни и сериозни" и че Брахими и Муалем са обсъдили "обективни и реалистични пътища за спиране на насилието и от двете страни, за да бъде подготвена почвата за всеобхватен диалог между сирийците".

Ведомството допълни, че именно този диалог, а не външна намеса, е единственият начин за решаване на кризата в страната.

Според официалното изявление, цитирано от ИТАР-ТАСС, двамата са обсъдили "двустранното сътрудничество и стъпките, които трябва да предприемат Сирия и другите страни", за да съдействат на мисията на съвместния специален представител на ООН и Арабската лига.

Брахими не е пожелал да говори пред журналисти.

След разговорите с Муалем той се срещна в хотела си в Дамаск с членове на опозицията, толерирана от режима, сред които Хасан Абдел Азим, говорител на Координационния комитет за национални и демократични промени, предаде Франс прес.

Абдел Азим заяви, че организацията му, която обединява националистически арабски, кюрдски и социалистически партии, приема със задоволство предложението на Брахими за примирие. Той добави, че няколко страни, главно арабски, "се присъединяват" към инициативата на Брахими.

Досега Сирия отговаряше предпазливо на призивите му за примирие, давайки да се разбере, че иска гаранции, че и бунтовниците ще приемат идеята, отбелязва Ройтерс.

Брахими от няколко дни обикаля региона, за да убеди поддръжниците на Асад и противниците му да подкрепят идеята за примирие по време на празника, който ще започне в четвъртък след залез слънце.

Турският външен министър Ахмет Давутоглу прикани всички страни в конфликта да спазят три- или четиридневното примирие. Иран, един от главните съюзници на Сирия, също одобри призива, но добави, че главният проблем на Сирия е външната намеса, посочва БТА.

През април бе договорено подобно спиране на огъня, но то бе нарушено само след няколко дни, като всяка от страните в конфликта обвиняваше другата, че не го спазва. Няколко месеца по-късно предишният международен посредник Кофи Анан подаде оставка, отчаян, че не може да постигне напредък за уреждане на конфликта.