Кюрдка се самоуби, за да не попадне в ръцете на Ислямска държава
Кюрдка се самоуби, за да не попадне в ръцете на Ислямска държава / снимка: БГНЕС

Сирийска кюрдка, която през септември даде интервю за Би Би Си, се самоуби с последния си куршум при боеве с членове на "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ) миналата седмица, съобщава телевизия "Ал-Арабия".

19-годишната Джейлан Озалп била обградена от бойци на ИДИЛ близо до сирийския град Кобане, населен с кюрди. След като останала без боеприпаси, Озалп казала "довиждане" по радиопредавателя си и използвала последния си куршум, за да се самоубие, пише БГНЕС.

Съобщенията за нейното самоубийство идват след обезглавяването на седем мъже и три жени от ИДИЛ в Кобане по-рано тази седмица. Те взривиха социалните мрежи и се появиха в редица турски новинарски сайтове, включително в ежедневника "Радикал".

Според други информации обаче Озалп, известна също като Дирен, което означава "съпротива" на турски, никога не е напускала северния сирийски град Джезаа, намиращ се под кюрдски контрол.

В интервю за Би Би Си миналия месец Озалп заяви: "Не се страхуваме от нищо...Ще се борим до последно. По-скоро ще се взривим, отколкото да бъдем заловени от ИД (ИДИЛ)". "Когато видят жена с оръжие, те са толкова уплашени, че започват да треперят. Те се представят пред света като корави мъже, но когато ни видят с нашите оръжия, се разбягват. Те смятат жената за нещо дребно. Но една наша жена е равна на сто техни мъже", допълни Озалп.

Подобно на нея много сирийски жени от кюрдски произход се присъединиха към отрядите за народна самоотбрана на сирийските кюрди. Снимки на тези кюрдски жени с автомати Калашников или на техните иракски колежки, пешмергите, изпъкват като стряскаща аномалия в доминираните от мъже конфликти в региона.

Множество доклади обвиняват ИДИЛ, че използва жени заложнички за секс робини. В тях често се посочва, че жени от малцинството язиди или от други малцинства са омъжвани на сила за бойци на ИДИЛ. ООН съобщи миналата седмица, че групировката е извършила масови убийства, отвличала е жени и момичета и ги използвала като секс робини и използвала деца за бойци в систематични нарушения, които могат да са военни престъпления.