Кюрди нахлуха в сградата на ЕП, протестират срещу „Ислямска държава“
Кюрди нахлуха в сградата на ЕП, протестират срещу „Ислямска държава“ / БГНЕС, архив

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц съобщи, че е приел нахлулите в сградата на институцията в Брюксел кюрди.

Над сто кюрди протестираха в сградите на Европейския парламент в Брюксел с призиви към международната общност да предприеме военна и хуманитарна намеса в помощ на сирийското селище Кобане, нападнато от джихадистите от "Ислямска държава" (ИД).

Кадри, разпространени от служители в ЕП, показват как кюрдите нахлуват в парламентарния комплекс, преодоляват тежката охрана и се качват и скачат с викове по бюрата на охранителите.

След това те се отправят към едно от фоайетата, където продължават с възгласите си. Сградата на парламента е заградена от полиция, но засега не се съобщава за арести.

Мартин Шулц отбелязва, че е приел представители на протестиращите, за да чуе тревогите им. Той заявява, че е направил този жест, за да може протестът да приключи мирно. Председателят е заявил, че това не е начинът да се поставят искания, като същевременно изцяло е споделил загрижеността им за хората в Сирия и Ирак, особено за жителите на пограничното селище Кобане.

Шулц е подчертал подкрепата на ЕП за международната коалиция, бореща се срещу терористичната групировка "Ислямска държава". Той е поел ангажимент да разговаря с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, както и с председателите на Европейската комисия Жозе Барозу и на Европейския съвет Херман ван Ромпой, а също и с върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън.

Сградата на ЕП остава блокирана от полиция. Нахлулите в ЕП са участвали преди това в мирен протест пред институцията, но след това внезапно са решили да щурмуват парламентарния комплекс.

Снощи на летищата в Брюксел, Лиеж и Париж, както и в парламента в Хага, се състояха подобни демонстрации. Протести на кюрди са били организирани също в Германия, Швеция и Дания.

Над 400 души, главно кюрдски бойци и джихадисти, са загинали от началото на офанзивата на групировката "Ислямска държава" за превземане на сирийския град Кобане, започнала на 16 септември. Това съобщи днес неправителствената организация Сирийски център за наблюдение на човешките права, цитирана от Франс прес.

"Най-малко 20 цивилни, 219 джихадисти и 174 кюрдски бойци и техни съюзници бяха убити" в тази битка, уточни организацията, която събира информацията си от голяма мрежа от източници, медицински лица и активисти в Сирия.

Източник: БТА