Кървава корида в Памплона, 11 души бяха ранени
Кървава корида в Памплона, 11 души бяха ранени / cнимкa: sxc.hu

Шестото пускане тази сутрин на биковете на фестивала Сан Фермин в испанския град Памплона бе особено кърваво, предава АФП. Има 11 ранени, двама от които много сериозно.

Единият от тежко пострадалите е намушкан във врата, а другият в гръдния кош и бедрото. Те веднага са откарани в болница и оперирани. Лекарите се надяват да ги спасят, заявяват организаторите на фестивала. Останалите имат различни травми - намушквания, натъртвания и т.н. Националността на пострадалите не се уточнява.

В петък при предишно пускане на биковете загина 27-годишен испанец, намушкан във врата.

Фестивалът Сан Фермин в Памплона е в чест на светец, носещ това име, смятан за покровител на областта Навара. Той датира от XVI век, но се смята, че води началото си от времето, когато Испания приема християнството. Пускането на биковете е увековечено от Хемингуей - голям любител на коридата - в романа му "Фиеста". Младежи, желаещи да покажат смелостта си, тичат пред биковете 800 м по тесните улици на Паплона. Много от тях падат и са стъпкани или намушкани от огромните животни. Но това досега не е отказало любителите на силните усещания. Следобед срещу биковете излизат матадори.

Откакто от 1911 г. се води статистика, от бягането пред биковете са загинали 15 души.