Към Либия се запътиха международни военни кораби
Към Либия се запътиха международни военни кораби / Reuters

Либийски боен самолет е нанесъл удар близо до мястото, където се водят сражения между антиправителствени демонстранти и поддръжници на либийския лидер Муамар Кадафи в източния пристанищен град Брега, предаде Асошиейтед прес.

Според очевидец при удара няма жертви.

Малко след преминаването на бойния самолет е била чута експлозия близо до университета на града, където са се окопали поддръжниците на Кадафи, предаде Франс прес. Представители на опозицията твърдят, че са обградили верните на Кадафи войници в университета и при петролната компания Сирт ойл.

Градът е разтърсван от артилерийска стрелба. Водят се боеве с тежко оръжие.

Бившият либийски вътрешен министър Абдел Фатах Юнис, който се е присъединил към опозицията, заяви, че бунтовниците са си върнали контрола над летището на Брега, предаде Ройтерс. Юнис призова специалните сили да се присъединят към бунтовниците, съобщи телевизия Ал Арабия, цитирана от БТА.

Силите на Кадафи са нанесли въздушни удари по източния град Бурейка в опит да си възвърнат контрола над него, предаде ДПА. Най-малко един либийски боен самолет е пуснал бомби над града, съобщи Ал Джазира. Има сведения, че стотици лоялни на Кадафи военни сили са навлезли в града и са влезли в сражение с антиправителствените протестиращи.

Бунтовническият Национален либийски съвет в Източна Либия призова ООН да разреши въздушни удари срещу чуждестранните африкански наемници, които Кадафи използва срещу народа си, предаде Ройтерс.

"Призоваваме за целенасочени атаки срещу позиции на тези бунтовници. Присъствието на каквито и да е чуждестранни сили на либийска земя е строго недопустимо. Има голяма разлика между това и стратегически въздушни удари", заяви говорителят на съвета Хафиз Гога.

Междувременно два кораба от военноморските сили на САЩ преминаха Суецкия канал на път за района на Либия, предаде Ройтерс, като се позова на представител на управата на канала. Съединените щати обявиха в понеделник, че планират да изпратят десантните кораби "Киърсардж" и "Понс" по-близо до  северноафриканската държава, която е обхваната от народен бунт срещу режима на Муамар Кадафи.

"Киърсардж" може да транспортира 2 хиляди морски пехотинци. Канадски боен кораб отплава от пристанището на град Халифакс, провинция Нова Скотия, на мисия край бреговете на Либия, предаде Франс прес.  

Предвидено е фрегатата "Шарлоттаун" да пристигне на място след 6-7 дни. Тя ще се присъедини към двата американски бойни кораба, които преминаха Суецкия канал и вече са в Средиземно море. 

Канадското правителство не е определило нито точния характер на мисията, нито нейната продължителност. Според премиера Стивън Харпър фрегата ще вземе участие в операциите по евакуирането от Либия на граждани на Канада и други държави. Канадски експерт коментира вчера, че страната е готова да изпрати свои специални части в Джамахирията - твърдение, което правителството отказа да коментира.

Построена през 1993 г., фрегатата с дължина 134 метра по принцип е обслужвана от екипаж от 225 души. Тя обаче отплава на сегашната си мисия с 240 човека и един хеликоптер на борда.

Британската фрегата "Уестминстър" също отплава от Гибралтар за Либия, съобщи говорител на британските въоръжени сили, цитиран от Франс прес. Военният кораб превозва медицински материали, одеяла и чаршафи. Той ще последва фрегатата "Йорк", която в петък отплава от Гибралтар за Либия и раздаде медицински препарати от Швеция в Бенгази, който е държан от антиправителствената опозиция. Гибралтар е британска територия в южната част на Иберийския полуостров на около 1900 км от либийските брегове.

При репресиите на антиправителствените протести в Либия са загинали 6000 души, от които 3000 само в столицата Триполи, заяви в Париж говорителят на Либийската лига за правата на човека Али Зейдан, цитиран от Франс прес.