Лидерът на турската опозиция изрази тази вечер изрази "истинска тъга" за бъдещето на страната, след като президентът Реджеп Тайип Ердоган обяви победа на историческия втори тур на изборите.

"Истинската ми тъга е за трудностите, които очакват страната", заяви лидерът на светската опозиция Кемал Кълъчдароглу в първото си публично изказване след изборите, без да признава официално поражението си.

"Скъпи мои хора, не мога да позволя истината да бъде победена. Не мога да приема, че милиони имигранти ще дойдат и вие ще станете втора класа. Докато децата ни се опитват да живеят без работа и без сили, аз не мога да позволя правата им да бъдат нарушени. От Хакари до Одрин, от Синоп до Хатай, ние всички сме едно семейство...Сърцето ми не можеше да приеме гърбовете на хората ми да се превиват, когато всичко се повишава всеки ден. Борих се за вашите права, за вашите закони, да живеете в изобилие и ще продължа да се боря“, каза още Кемал Кълъчдароглу.

Ердоган обяви изборната си победа пред привърженици в Истанбул

Досегашният президент на Турция Реджеп Тайип Ердоган спечели вторият тур от президентските избори в страната. При 99.66% от преброените бюлетини Ердоган получава 52.13 на сто от гласовете.

Неговият съперник Кемал Кълъчдароглу получава 47.87 %. Избирателната активност според преброените до момента гласове е 84.3 %.
За Ердоган са гласували 27 579 657 избиратели, а за Кемал Кълъчдароглу 25 324 254. Право на вот на втория тур имаха 64 197 419 души.
БГНЕС