Кушнер увери американците, че не е за война с Иран
Кушнер увери американците, че не е за война с Иран / netinfo

Френският външен министър Бернар Кушнер заяви вчера в реч във Вашингтон, че светът трябва да е по-твърд с Иран по въпроса за ядрените му амбиции, но в същото време трябва да продължава да търси дипломатическо решение на проблема, предаде Асошиейтед прес.

С речта си Кушнер, който е на двудневно посещение в САЩ, пожела да изясни изказването си от преди няколко дни, което бе изтълкувано от някои като заплаха с война срещу Иран, отбелязва Асошиейтед прес.

"Ние не можем да приемем перспективата за Иран, разполагащ с атомни военни възможности", заяви той, говорейки на английски. Ако санкции без диалог може да доведат единствено до конфронтация, то за жалост диалог без санкции е равнозначен на слабост, каза френският първи дипломат.

Той изтъкна, че с неотдавнашните си думи не е призовавал за военна конфронтация. "Ще направим всичко, което зависи от нас, за да избегнем ужасяващата алтернатива, очертана от президента Саркози: иранска бомба или бомбардиране на Иран", заяви Кушнер.

Речта му, произнесена по покана на вашингтонския Център за стратегически и международни проучвания, бе няколко пъти прекъсвана от американски антивоенни активисти. Три жени излязоха с лозунги пред Кушнер в началото на словото му. Тъй като протестиращите викаха: "Не - на войната с Иран, не - на войната с Иран", Кушнер отвърна: "Те са прави, не - на войната с Иран". А после, обръщайки се направо към жените, каза: "Но аз съм съгласен с вас, глупави хора!" Охраната започна да извежда активистите, но по молба на Кушнер на протестиращите им бе позволено да останат в залата. Повечето време те седяха тихо, но в един момент отново извикаха, че са против санкции срещу Иран.

В отговор на това Кушнер свали очилата си, отстрани се от микрофона и обръщайки се направо към тях, обясни, че досегашните усилия да бъде накаран Иран да промени позицията си без санкции, не са довели до успех, съобщи ДПА. ИТАР-ТАСС отбелязва, че накрая Кушнер и протестиращите са се разделили миролюбиво, с усмивки.

Външният министър на Франция заяви, че макар да смята, че има нужда от допълнителни санкции, включително от страна на европейските страни, Франция е против обсъжданите в американския Конгрес законопроекти, които може да засегнат компании, имащи бизнес с Иран, вкл. европейски енергийни компании. Иран ще тържествува, ако има трансатлантическо разцепление, каза той по този повод.

Кушнер говори и за мира в Близкия изток и бъдещето на Косово. Каза също, че САЩ и Европа наскоро са приключили с един от "най-напрегнатите периоди в историята на своите отношения". Той обясни напрежението с различията за Ирак. Изречени бяха резки, често пъти болезнени думи. Приятелството често бе забравено, но сега това е зад нас, подчерта той.