Кушнер: Русия е извън международните закони
Кушнер: Русия е извън международните закони / снимка: БГНЕС

Русия е „извън международните закони“, заяви френският външен министър Бернар Кушнер, като подчерта, че ЕС „не може да приеме тези нарушения на международното право“ и „на споразуменията за сигурност“. „Ние не можем да приемем тези нарушения на цялото международно право, на споразуменията за сигурност и сътрудничество в Европа, резолюциите на ООН и вземането на територия, за първи път от дълго време насам, от армия на съседна държава“, заяви Кушнер по радио Европа 1.

„Държавните глави на 27-те държави-членки на ЕС естествено ще реагират“ на срещата на Европейския съвет в понеделник, подчерта той. Русия е „извън международните закони и това не е мнение само на ЕС“, каза още френският първи дипломат. Западните страни осъдиха решението на Москва да признае независимостта на сепаритистките области в Грузия Абхазия и Южна Осетия след конфликта в бившата съветска република. Те искат от Москва да спази ангажиментите си и да изтегли войските си от страната. След Абхазия и Южна Осетия Русия може да има и „други цели“, сред които „Крим, Украйна, Молдова“, заяви още френския министър, като подчерта, че „това е много опасно“.

Междувременно стана ясно, че група бойни кораби от военноморския флот на Русия е навлязла днес в териториалните води на отцепилата се от Грузия област Абхазия, предаде ИТАР-ТАСС. „Корабите изпълняват задача за поддържане на мира и стабилността в Абхазия и териториалните й води”, заяви пред журналисти вицеадмирал Сергей Меняйло, командир на руската морска база в Новоросийск. „Задачата на корабите е да не допуснат внасянето на оръжия. Изпълняваме също и хуманитарна мисия”, каза руският адмирал.