Кушнер: Доставката на ядрен реактор за Либия е хипотетична
Кушнер: Доставката на ядрен реактор за Либия е хипотетична / netinfo

Доставката на ядрен реактор от Франция на Либия е все още само хипотеза, заяви френският външен министър Бернар Кушнер в отговор на критиките, преди всичко германските, предаде Франс прес.

Кушнер каза това пред журналисти, след като бе изслушан на закрито заседание на парламентарната комисия по външните работи, съобщи БТА. По искане на депутати от опозицията той говори пред комисията за условията за освобождаването на българските медици в Либия.

Имаше известни недоволства, особено в Германия, по повод изказаната при посещението на президента Саркози в Триполи миналата седмица, но все още непотвърдена хипотеза за доставяне на реактор на Либия, посочи Кушнер.

Министърът подчерта, че подписаният при посещението документ не е "протокол за споразумение", а само "меморандум за евентуален ангажимент, за евентуална доставка на ядрен реактор".

"Напомням ви, че той би бил използван за обезсоляване на морска вода, а не за водене на война, и ще бъде изцяло контролиран, главно от Международната агенция за атомна енергия /МААЕ/, ако изобщо бъде доставен, разбира се", уточни Кушнер.

Не е имало контакт между фирмата, която може да достави реактор, и Либия, така че това е само перспектива, допълни външният министър.