Себастиан Курц
Себастиан Курц / БТА
Ако всичко върви според графика на парламента, през ноември Себастиан Курц - новият председател на парламентарната група на Австрийската народна партия (АНП) и бивш канцлер може да остане без депутатския имунитет. Целта е да бъде разследван от прокуратурата за борба с корупцията и икономическата престъпност във връзка с рекламната афера.

Себастиан Курц обяви, че подава оставка

Следващото пленарно заседание е насрочено за 16 ноември. Обикновено комисията по имунитет заседава непосредствено преди това. Парламентарната група на АНП вече обяви, че ще подкрепи свалянето на имунитета му.

Курц вече е бил информиран за поисканото от прокуратурата сваляне на имунитета. Парламентарната администрация не пожела да потвърди това официално, но съобщи, че обикновено в такива случаи, след като бъде уведомен съответният депутат, председателят на Националния съвет отнася въпроса към комисията по имунитет, съобщи вестник „Щандарт”.

Парламентарната група на Народната партия вече даде ясно да се разбере, че депутатите не само ще подкрепят искането, но и са доволни, че то бе разгледано толкова бързо. Това ще даде възможност на Курц да опровергае твърденията срещу него. Заради депутатския имунитет на Курц прокуратурата трябва да остави разследването, засягащо лично бившия канцлер, твърдят експертите пред АПА.

Новият канцлер на Австрия положи клетва (ВИДЕО)

Себастиан Курц е разследван заради твърдения, че държавни пари са били използвани в корупционна сделка, за да се осигури положително отразяване в таблоидно издание. Според прокуратурата "Курц и девет други заподозрени, както и три организации" се разследват по различни корупционни престъпления, свързани с аферата.
БГНЕС