Кунева посети китайската провинция Съчуан
Кунева посети китайската провинция Съчуан / снимка: БГНЕС

Европейският комисар за защита на потребителите Меглена Кунева посети района на разрушителното земетресение, разтърсило на 12 май провинция Съчуан в югозападен Китай, съобщава БТА.

Меглена Кунева е първият европейски комисар, който посещава зоната на природното бедствие. Целта на посещението е еврокомисарят да изрази пред китайските власти и семействата на пострадалите дълбокото съчувствие на Европа и ангажимента й да продължи да оказва помощ.

Еврокомисарят ще предложи подкрепа на стотиците европейски компании, посолства, неправителствени организации и доброволци, които участват във възстановителните работи в зоната на труса.

Комисар Кунева се срещна тази сутрин със служители на европейски хуманитарни организации и посолства на страни членки от ЕС, участващи в усилията в помощ на пострадалите. Тя взе участие в специална благодарствена церемония за китайските и

международни хуманитарни работници, организирана от тежко пострадалата община Дуцзянгян. След това Меглена Кунева посети инсталации за пречистване на вода, осигурени от френска компания. Тя разгледа и временни жилища и училища за семейства, загубили домовете си при земетресението, се казва в комюникето на ЕК.