Кунева: ЕС иска по-строги правила за безопасност на произвежданите стоки
Кунева: ЕС иска по-строги правила за безопасност на произвежданите стоки / netinfo

Европейският комисар за защитата на потребителите Меглена Кунева не изключи възможността за създаването на европейски контролен орган, който да следи за качеството на играчките след многобройните изтегляния на опасни китайски играчки от пазарите през последните седмици, предаде ДПА.

Аз съм отворена към идеята за създаване на независим европейски контролен орган, посочи тя пред германското издание "Билд ам зонтаг".

Тя не изключи и възможността за проверки в заводи за играчки в Китай, където се произвеждат 65 процента от играчките, продавани в Европейския съюз.

Кунева се обяви за значително подобряване на защитата от опасни играчки. По думите й Европейската комисия иска да преработи изцяло правилата в тази област. Искаме да наложим по-строги стандарти за безопасност, за да бъде намален например риска от опасни химикали в детските играчки, посочи еврокомисарят. Тя допълни, че преди края на годината ще представи по-конкретна концепция по въпроса.

Кунева определи като "обезпокоителен" факта колко много вносни стоки се оказват опасни, и то не само внесени от Китай. До края на годината ние в Европейския съюз очакваме рекламации за около 1500 случая, каза тя. Според нея става дума преди всичко за играчки, следвани от електроуреди и малки мотопеди.

По думите на Кунева е необходимо на първо място националните митнически и контролни органи да активизират проверките си. Очаквам от държавите членки да участват на сто процента в усилията за гарантиране сигурността на продукцията, посочи тя.