Украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба заяви, че Западът е на път към „обща победа“ срещу Русия, като същевременно приветства военната помощ, направила възможно отвоюването на южния град Херсон, предаде Франс прес.

Украинският национален химн прозвуча вчера в Херсон, след като Москва изтегли от града руските сили.

„Малцина вярваха, че Украйна ще оцелее“, каза Кулеба на срещата си с американския държавен секретар Антъни Блинкън в кулоарите на срещата на високо равнище на държавите от Югоизточна Азия в Камбоджа.

"Само заедно можем да надделеем над Русия и да я прогоним от Украйна. На пръв път сме", добави Кулеба.

Жители на Херсон празнуват с шампанско освобождението от руска окупация

"Това се случва сега и нашата победа ще бъде наша обща победа – победа на всички миролюбиви държави по света", допълни украинският първи дипломат.
Кулеба каза, че украинците, които празнуват освобождението на Херсон, са благодарни и трогнати до сълзи от решението на САЩ да изпрати на Киев военна помощ за милиарди долари.

Блинкън похвали „забележителната смелост“ на украинската армия и народ и обеща американската подкрепа „да продължи толкова, колкото се наложи“, за да бъде победена Русия.

По-рано, на среща с австралийския премиер Антъни Албанезе в кулоарите на форума на АСЕАН  Кулеба каза, че борбата за освобождение на Украйна ще продължи. „Докато войната продължава, а виждаме, че Русия мобилизира още наборници и доставя допълнителни оръжия в Украйна, все така, разбира се, ще разчитаме на вашата продължаваща подкрепа“, каза още Кулеба.

През октомври Австралия обеща на Украйна още 30 бронирани машини „Бушмастър“ и изпрати 70 австралийски военни във Великобритания, където да обучават украински войници.
БТА