/ iStock/Getty Images
Кандидат ваксината Абдала срещу коронавируса, разработена от Куба, която е и първата създадена в Латинска Америка, е показала ефикасност от 92,28 процента срещу заразата. Това съобщи лабораторията, която е разработила препарата, предаде Франс прес.

От Центъра за генно инженерство и биотехнологии, който е създал ваксината, поясняват, че тази ефикасност е постигната след три дози. Абдала е в последна фаза на клинични изпитания и трябва да получи официално одобрение от кубинските власти в края на този месец или началото на юли.

В събота кубинският ваксинационен институт Финли обяви, че неговият кандидат за ваксина Соберана 2 пък е показал 62 процента ефикасност след инжектиране на две от общо трите дози.

Куба започва ваксинация със собствени ваксини


Кубинският президент Мигел Диас-Канел приветства двете новини и похвали учените, които въпреки пандемията и американската блокада са успели да създадат две много ефикасни ваксини.

Заради ембаргото Куба започна сама да разработва своите медикаменти още през 80-те години на миналия век. Правителството се надява сега, че през август 70 процента от 11,2-милионното население на Куба ще бъде ваксинирано, а цялото население - до края на годината.
 
БТА