Кубинците в Маями не одобряват Раул Кастро
Кубинците в Маями не одобряват Раул Кастро / netinfo

Лидерите на кубинската общност в Маями, изразиха разочарование от новината, че Раул Кастро заменя брат си Фидел Кастро като президент на Куба. Според тях не се е случило нищо ново и има приемственост на режима.

Промяната в Куба ще се види, когато бъдат освободени политическите затворници, когато бъдат легализирани политическите партии и когато бъдат организирани свободни избори, смятат още представителите на кубинската общност в Маями.

Снощи 76-годишният Раул беше избран от депутатите в кубинския парламент за председател на кубинския Държавен съвет, най-висшия орган на изпълнителната власт в в Куба. Той обеща, че ще се консултира с брат си Фидел, когато трябва да се взимат важни за бъдещето на Куба решения.

Избирането на Раул Кастро за президент на Куба носи "потенциал за промяна" за Куба, заяви Том Шанън, отговарящ за Латинска Америка в Държавния департамент. По думите му, обаче, тази промяна трябва да дойде отвътре. Шанън оцени първата смяна на политически лидер в островната държава от близо половин век насам като многозначителна.