Куба се съгласи да започне политически диалог с ЕС
Куба се съгласи да започне политически диалог с ЕС / снимка: БГНЕС

Куба се е съгласила да започне политически диалог с Европейския съюз, след като той отмени санкциите си срещу страната през юни тази година. Това съобщи постоянният представител на съюза в Хавана. Той обясни, че предложението на Европейския съюз е за установяване на безусловен и реципрочен диалог при взаимно уважение по серия от въпроси като човешките права и екологията.

Междувременно стана ясно, че американските власти са позволили издаването на разрешителни за продажба на Куба на храни и дървен материал на обща стойност 250 милиона долара, за да бъде помогнато на страната да се справи с последиците от преминаването на ураганите Густав и Айк. Това съобщи американската дипломатическа мисия в Хавана.

Кубинските власти, които изчислиха щетите от двата урагана на 5 милиарда долара, поискаха от Съединените щати да вдигнат за най-малко 6 месеца ембаргото си за продажба на строителни материали и отпускане на кредити за островната държава. От американската дипломатическата мисия в Хавана коментираха, че САЩ повече или по-малко вече са изпълнили това искане.