/ БГНЕС, архив
Тазгодишният парад по случай Деня на труда в кубинската столица Хавана ще бъде последният под ръководството на страната от президента Раул Кастро и първият след смъртта на неговия брат и революционен символ Фидел.
 
Днешният празник събира стотици хиляди кубинци на Площада на революцията в Хавана, изпълвайки го с море от червено, бяло и синьо - цветовете от флага на Куба, и портрети на покойния Фидел Кастро. Той почина през ноември миналата година, а брат му, който е начело на страната от над десетилетие, обяви, че ще се оттегли през февруари 2018 г.
 

БГНЕС


Откакто е на власт Раул Кастро отваря икономиката на страната към чужди инвестиции и засилва международните й отношения, най-вече чрез възстановяването на връзките със САЩ.
 
Фидел Кастро - един живот, пълен с любов

Към момента още не е известно кой ще наследи ръководството в страната. Според повечето слухове това ще е 56-годишният Мигел Диас-Канел, вицепрезидент на Държавния съвет. Въпреки това и опита му като министър и високопоставен партиен кадър, той не се ползва с подкрепата на армията.
 

netinfo


"Има много несигурност около 2018", казва Павел Видал, бивш служител на Кубинската централна банка и преподавател в колумбийския университет "Хавериана".
 
Днешният първомайски парад ще покаже и знак на подкрепа за лявото правителство във Венецуела - държава, от която зависи кубинската икономика, тъй като Каракас продава евтин петрол на властите в Хавана.
БГНЕС