Кризата в Хаити се влошава зарди лошоте санитарни условия
Кризата в Хаити се влошава зарди лошоте санитарни условия / cнимка: Reuters

Лошите санитарни условия влошават още повече кризата в Хаити след опустошителното земетресение на 12 януари, което причини смъртта на над 170 000 души, предаде АП. Липсата на тоалетни поражда риск от убийствени епидемии в бежанските лагери, където са настанени хиляди хора, предупредиха представители на хуманитарни организации.

Така например, една преносима тоалетна обслужва 2000 души в лагер близо до разрушения президентски дворец в Порт-о-Пренс. По площадите и други открити места в хаитянската столица, която е превърната в руини, хората са се струпали толкова нагъсто, че няма къде да бъдат изкопани отходни места, описва картината БТА.

Недостигът на тоалетни се добавя към липсата на храна, вода и подслон като най-големите източници на безпокойство в Хаити. Медицински служители се опасяват от епидемии от дребна шарка, тетанус, малария и тропическа треска.

Хаитянският министър на културата и комуникациите Мари-Лоранс Жослин Ласег изрази опасения, че е възможно набавянето на 200-те хиляди палатки, необходими за настаняване на останалите без дом, да отнеме седмици.

Около 200 000 души се нуждаят от постхирургично лечение, а неизвестен брой хора имат необработени рани, предупреди говорителката на ООН Елизабет Бирс. В същото време Бирс потвърди, че хигиената все повече се превръща в най-голям повод за безпокойство.