Кризата с меламина в Китай е овладяна
Кризата с меламина в Китай е овладяна / снимкa: БГНЕС

Не са открити следи от меламин при последната серия тестове на санитарните власти на китайски млечни продукти, съобщи в. "Бейджин морнинг пост", цитиран от Франс прес. Анализирани са 609 проби мляко от 27 града, отбелязва вестникът, позовавайки се на Управлението за качествен контрол. Проверени са били общо 75 марки млечни продукти. Това е шестата серия тестове, откакто китайската компания "Санлу" призна миналия месец, че произвежданото от нея бебешко мляко на прах съдържа меламин.

Това химическо вещество, използвано в смолите и лепилата, но добавяно в сухото мляко, за да създава лъжливо впечатление за по-високо съдържание на белтъчини, предизвика смъртта на най-малко четири бебета, а 53 000 деца се разболяха.

Меламин бе открит във всички видове продукти, съдържащи мляко, а освен "Санлу", скандалът засегна големи мултинационални фирми като "Кедбъри" и "Юниливър".

Вчера китайското министерство на селското стопанство съобщи, че съвместно с финансовото министерство е разработило спешен план за субсидиране на млекопроизводители, пострадали от намалялото търсене, отбелязва Ройтерс.

Според в. "Женмин жибао" аграрното министерство е изпратило 152 000 служители да извършват проверки в близо 19 000 центрове за изкупуване на мляко, посочва АФП.