Кризата с британските моряци – резултат от US опит за отвличане на иранци?
Кризата с британските моряци – резултат от US опит за отвличане на иранци? / netinfo

Неуспешен опит на САЩ да отвлекат двама висши офицери от иранските сили за сигурност по време на официална визита в Северен Ирак постави начало на криза, която десет седмици по-късно доведе до задържането от Иран на 15 британски моряци, пише британският в. "Индипендънт".

Рано сутринта на 11 януари хеликоптер с американски войници започна изненадваща акция срещу централа на ирански офицери в град Арбил в кюрдската част на Ирак.

Американците заловиха петима младши служители от иранските сили за сигурност, заподозрени в подривна дейност. В действителност САЩ имаха много по-амбициозна цел. Според вестника целта на операцията, която започнала без предварително да бъдат уведомени автономните кюрдски власти, била да бъдат заловени двама високопоставени служители от иранските служби за сигурност. Двамата мъже били на официална визита, по време на която се срещнали с президента Джалал Талабани и с кюрдския лидер Масуд Барзани. "Индипендънт" се позовава на Фуад Хюсеин, ръководител на канцеларията на Барзани.

Опитът на САЩ да залови двама висши офицери от иранските сили за сигурност по време на официални срещи с иракски лидери е все едно Иран да се опита да отвлече шефовете на ЦРУ и МИ6, докато те са на официално посещение в съседна на Иран страна като Пакистан или Афганистан, отбелязва всекидневникът.

Акцията в Арбил бе много сериозен агресивен акт, извършен не от наемници, а директно от сили на САЩ, пише той. Случаят Арбил предизвика опасна ескалация на противоречията между Вашингтон и Техеран и това в крайна сметка доведе до залавянето на 15-те британски военнослужещи, които Иран явно е счел за по-уязвима мишена в коалиционните сили отколкото американските им колеги, сочи "Индипендънт".