Кризата с боклука в Неапол се разраства
Кризата с боклука в Неапол се разраства / снимкa: БГНЕС

Около 2200 тона боклук буквално засипват улиците на Неапол, където премиерът Силвио Берлускони днес направи неколкочасово посещение, предаде Франс прес.

"Отново извънредно положение", гласи заглавие в местния вестник "Матино".

Според вестника по улиците се трупат 2200 тона боклук, други градове на областта Кампания и периферни зони също са засипани със смет. Положението се влошава от все по-високите температури.

За изминалото денонощие се наложи пожарникарите да се намесят около 60 пъти в Неапол и в областта Кампания, за да гасят купчини боклуци, запалени от изнервените жители.

Както бе обещал в предизборната кампания, премиерът Берлускони направи редовното си седмично посещение в Неапол. Той каза, че ще продължи да идва в града всяка седмица, докато се намери решение на кризата. Премиерът нарече бедствието с боклука "безумие, което не бива повече никога да се повтаря". Той се зарече, че до юли по улиците на Неапол няма да има боклуци.

Повечето сметища в района са препълнени и не приемат боклукчийските коли. Транспортирането на част от неаполския боклук с влакове до Германия се забавя заради по-стриктния контрол след откриването преди няколко дни на контейнери с радиоактивни отпадъци с болничен произход.