Кризата може да влоши положението с търговията с хора
Кризата може да влоши положението с търговията с хора / снимкa: БГНЕС

Най-зле в света с търговията с хора се борят Зимбабве, Иран, Северна Корея, Куба, Кувейт, Мавритания, Малайзия, Мианма, Нигер, Папуа-Нова Гвинея, Саудитска Арабия, Свазиленд, Сирия,  Судан, Фиджи, Чад и Еритрея. Такива са констатациите в годишния доклад на Държавния департамент на САЩ за трафика на хора, предаде ИТАР-ТАСС. За тези 17 страни от в т.нар. черен списък има потенциален риск да бъдат изключени от всички американски правителствени програми за помощи, които нямат хуманитарен характер.

В тазгодишното изследване са обхванати 175 страни и територии. Те са разпределени в три категории - активно борещи се с нелегалната търговия с хора и напълно отговарящи на стандартите на законодателството на САЩ в тази област; такива, които не отговарят напълно на съответното американско законодателство, но полагат  усилия и страни, които не отговарят напълно на американските стандарти и не полагат достатъчно усилия, за да пресекат търговията с "жива стока".

В тазгодишния доклад се изтъква, че световната икономическа криза увеличава риска от търговия с хора, защото в търсене на работа хората стават по-уязвими и може да се превърнат в жертви на трафикантите, да бъдат принуждавани да проституират или да работят при робски условия, предаде ДПА.