Кристофър Хил призова за подновяване на шестстранните преговори
Кристофър Хил призова за подновяване на шестстранните преговори / netinfo

Помощник-държавният секретар на САЩ Кристофър Хил и главният севернокорейски преговарящ Ким Ге Гван се срещнаха в Сингапур с надеждата да подновят замрелите шестстранни преговори за ядрената програма на Северна Корея, предаде Ройтерс.

Преди срещата Хил заяви, че не е сигурен дали по време на разговорите ще бъде постигнат напредък и призова за подновяване на шестстранните преговори.

"Не мисля, че ще стигнем до споразумение, не търсим споразумение, а консултации по някои от въпросите, които ни разделят", заяви той пред репортери преди срещата.

"Те знаят точно какви са тези въпроси, както и че ние не искаме срещи, ако на тях не можем да постигнем нещо", допълни той.

Срещата се състои в момент на задълбочаващо се напрежение на Корейския полуостров, след като КНДР изпробва ракети и заплаши да нападне южната си съседка, съобщава БТА.

САЩ искат КНДР да представи пълен списък на ядрените си програми, както бе договорено на шестстранните преговори между Китай, Япония, Русия, двете Кореи и САЩ през февруари 2007 г.