/ Gulliver/Getty Images
Планетата е изправена пред нарастваща "дигитална Берлинска стена" между географските райони, която може да окаже негативно влияние върху крехкото икономическо възстановяване, предупреди управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева по време на форум на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, предаде Франс прес.

Кристалина Георгиева: По-бедните страни могат да стигнат до икономическа катастрофа

По думите й задълбочаващата се разлика в дигиталното развитие на отделните региони отслабва конкуренцията и може да доведе до загуби за глобалния БВП между 3 и 6 процента през следващото десетилетие. "Изправени сме пред дигитална Берлинска стена заради увеличаване на рестрикциите на вноса и износа, както и поради спад в сътрудничеството в научната сфера", посочи Георгиева.

Ако САЩ, Европа и Китай позволят на икономиките си да се "отделят една от друга, на компаниите ще бъде все по-трудно да бъдат толкова конкурентоспособни, колкото са сега", заяви ръководителката на МВФ.

Георгиева: Омикрон може да забави темпото на възстановяване на световната икономика

"Ако раздалечаването продължи, сега доминиращите технологични играчи ще вземат още по-голям пазарен дял и ще имат по-малък стимул да бъдат все по-иновативни", допълни Георгиева.

Това на свой ред ще свали международните технологични стандарти и ще ограничи оперативната съвместимост на инструментите, които компаниите ползват, смята тя.
БТА