Кристалина Георгиева изрази съчувствие към пострадалите от Санди
Кристалина Георгиева изрази съчувствие към пострадалите от Санди / Sofia Photo Agency, архив

С притеснение следя опустошителното преминаване на урагана Санди през американските щати Ню Йорк, Ню Джърси, Кънектикът и Вирджиния. Натъжена съм от жертвите и разрушенията, които бурята причинява по пътя си. Бих искала да изразя съчувствието си към всички американци и особено към семействата, загубили свои членове по време на бедствието. Това заяви еврокомисарят по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи Кристалина Георгиева в съобщение, разпространено от пресцентъра й.

Европейският център за наблюдение и информация продължава да наблюдава движението на урагана. Експертите на Европейската комисия по гражданска защита са в постоянен контакт с Федералната агенция за управление на извънредни ситуации на САЩ (FEMA). Използвам случая да отлича FEMA за чудесната им работа за справяне с бедствието в сътрудничество с федерални, местни и щатски власти, подпомагащи организации и доброволци. Реакцията им на Санди още веднъж показва ползата от подходящи мерки за подготовка и важността на системите за ранно предупреждение и предварително изготвените планове за управление на бедствия, се казва в съобщението.

Ураганът Санди е само един пример за нарастващия интензитет и честота на природните бедствия, от които не са предпазени и най-добре подготвените. Също така, Санди е още една причина за всички нас да работим за това да бъдем подготвени за по-добра реакция при бедствия. Предложението на Европейската комисия за надграждане на Механизъма за гражданска защита на ЕС има за цел точно засилването на подготвеността на Европа и капацитетът ни да реагираме на сериозни бедствия, подчертава комисар Георгиева.