Кристалина Георгиева: Хаити остава приоритетна страна за ЕС
Кристалина Георгиева: Хаити остава приоритетна страна за ЕС / cнимки: Reuters

Хаити е и ще остане приоритет за Европейския съюз, заяви в интервю за АФП еврокомисарят за хуманитарната помощ Кристалина Георгиева в края на посещението си в страната, пострадала тежко от земетресение на 12 януари. "Хаити ще остане наш приоритет поради две причини. Първо, поради тежестта и последиците на бедствието, сполетяло страната, и защото тази катастрофа е възможност тя да бъде поставена върху по-добра основа за в бъдеще", каза тя.

"Макар че основните хуманитарни нужди да са задоволени, остават още предизвикателства, с които да се справим, и сега трябва да концентрираме усилията си върху следващите цели", подчерта Георгиева, която обеща отново да се върне в Хаити. Георгиева посети временни центрове за настаняване в Порт-о-Пренс и в районите, пострадали от земетресението, което остави без дом над 1,5 млн. души.

След визитата си в Хаити, по време на която се срещна и с президента Рене Превал, тя излетя за съседната Доминиканска република, след това ще пътува за Чили, което също пострада от катастрофално земетресение, предаде АФП.

Министър-председателят на Хаити Жан-Макс Белрив се оплака от липсата на координация с правителството от страна на донорите на помощта за Хаити. "Ние не знаем кой е давал пари на неправителствени организации, нито колко пари е дал. В момента нямаме никаква координация, нито изградена политика за разпределение на помощта сред населението", обясни Белрив на пресконференция след среща с еврокомисаря Катрин Аштън. Тя също бе в Хаити, за да обсъди помощта за възстановяване преди донорската конференция за островната държава, която ще се проведе в Ню Йорк в края на месеца. „Един от проблемите, с които правителството ще трябва да се справи, е създаването на система, която да гарантира, че помощта достига до хората, за които е предназначена", заяви Аштън.

ЕС и страните-членки общо отпуснаха около 609 млн. евро на Хаити.