Кремъл: Русия не планира създаване на собствена криптовалута
Кремъл: Русия не планира създаване на собствена криптовалута / ThinkStock/Getty Images

В Кремъл не се обсъжда идеята за създаване на руска национална криптовалута, предаде ТАСС.

"Не, в Кремъл не се обсъжда такава идея", заяви в отговор на журналистически въпрос Дмитрий Песков, прессекретар на държавния глава Владимир Путин.

Медии съобщиха по-рано, че руски финансови ведомства преговарят с банки за въвеждане на национална виртуална валута (или криптовалута, най-известният световен аналог на каквито е биткойнът, бел. на ТАСС).

Русия планира да въведе своя собствена, национална криптовалута, и да извади от обращение всички останали криптовалути, писа в. "Комерсант", цитиран от Би Би Си.

Вижте повече тук

Предвижда се емитирането й да се регулира, емитентите да получават лицензи, правилата за обмен да бъдат регламентирани и анонимността на плащанията - сведена до минимум. Това ще ликвидира риска криптовалутата да се използва в сенчести схеми, ще защити правата на добросъвестните потребители, може да поевтини финансовите транзакции, но ще затвори достъпа до водещи световни разработки, се казва в материала.

По данни към февруари Русия е на пето място в света по брой на хората, използващи биткойни и други криптовалути, отбелязва в тази връзка ТАСС.

Източник: БТА