/ БГНЕС
Кремъл заяви, че приветства предложението на Ватикана за посредничество за преговори между Русия и Украйна, но каза, че позицията на Киев прави това невъзможно, предадоха Ройтерс и ТАСС.

"Знаем, че редица държавни представители в чужбина и страни изразяват готовност да предоставят място" за преговори, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. "Определено приветстваме подобна политическа воля. Но при тази ситуация, която имаме де факто и де юре с украинската страна, такива места не могат да бъдат търсени", заяви той.

Папа Франциск каза преди 10 дни в интервю за италианския в. "Стампа", че Ватиканът е готов да направи всичко възможно, за да посредничи за спиране на конфликта между Русия и Украйна.

Песков отрече информациите, че руските войски планират да напуснат Запорожката АЕЦ в Украйна. Той каза пред журналисти, че "не трябва да се търсят признаци там, където ги няма".

Говорителят на Кремъл определи като "феномен" традиционно високото ниво на обществено доверие към руския президент Владимир Путин. "Подкрепата на хората за Путин е най-важното. Подкрепата на хората и доверието на хората. На тази широка подкрепа Путин основава всички свои решения и цялата си работа", каза Песков.

По думите му доверието към президента е "традиционно доста висок показател", който търпи незначителни колебания седмица за седмица. "Това е феноменът Путин – високото ниво на доверие на населението. Това показва, че той работи ефективно и най-важното – че това, което прави, наистина отговаря на очакванията на хората", заяви Песков.

По данни на Общоруския център за изследване на общественото мнение (ВЦИОМ) от 25 ноември доверието на руснаците към Путин е било 78,7 процента, а одобрението за дейността му като президент – 75 процента.

Говорителят на Кремъл каза, че решението на казахстанския президент Касъм-Жомарт Токаев да избере Русия за своето първо посещение в чужбина след преизбирането си на поста, свидетелства за близостта между двете страни и взаимната важност на отношенията между тях. Песков подчерта, че Казахстан е много важен съюзник и партньор за Русия и в бъдеще Москва ще продължи да следва този курс.
БТА