/ iStock
Кремъл разкритикува решението на арменския парламент да се присъедини към Международния наказателен съд, който издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин, предаде АФП.

"Съмняваме се, че от гледна точка на двустранните отношения присъединяването на Армения към Римския статут е правилно. Все още смятаме, че това е погрешно решение", заяви пред репортери говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Арменските законодатели одобриха ключова стъпка към присъединяване към Международния наказателен съд (МНС), което се очакваше да доведе до ескалация на напрежението с историческия съюзник на бившата съветска република - Москва.

Русия предупреди Армения да не гласува за ратифициране на учредителния договор на МНС, след като през март международният съд издаде заповед за арест на Путин във връзка с войната в Украйна и незаконното депортиране на деца в Русия.

Очаква се членовете на МНС да извършат арест, ако руският лидер стъпи на тяхна територия.

Гласуването илюстрира нарастващата пропаст между Москва и Ереван, който се разгневи на Кремъл заради възприеманото от него бездействие по отношение на дългогодишната конфронтация на Армения с Азербайджан.

Арменският министър-председател Никол Пашинян предположи, че страната му ще търси съюзи на други места.

Кремъл отново заяви, че Армения няма алтернатива на ръководения от Москва съюз за сигурност, известен като Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКС).
"Мисля, че повечето хора в Армения осъзнават, че инструментите на ОДКБ са абсолютно незаменими", каза Песков. "Арменската страна няма нищо по-добро от тези механизми, сигурни сме в това."

 
БГНЕС