/ iStock/Getty Images
"Тези, които могат да бъдат наречени предатели, сами изчезват от живота на руското общество, на фона на текущите събития". Това мнение изрази в четвъртък прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Коментирайки думите на президента Владимир Путин на срещата в сряда за естественото самоочистване на руското общество, Песков отбеляза, че „много хора се показват на Русия като предатели“.

„В такива трудни времена и в такива отговорни ситуации, емоционални и много екзалтирани ситуации, просто много хора показват своята същност“, каза Песков. „Те сами изчезват от живота ни. Някой напуска позициите си, някой напуска активния служебен живот, някой напуска страната и се отива в друга държава. Така става прочистването. Някой нарушава закона и е наказан за това със съдебно решение“, завърши той.

Помолен да коментира информациите за случаи на изписване на буквата Z на вратите на хора, които се противопоставят на руската спецоперация в Украйна, Песков изрази съмнение, че това е "някаква стъпка към пречистване". "Сега всички много емоционално показват отношението си към случващото се. Много хора искат не просто емоционално, а ефективно да подкрепят президента. По-голямата част от тях", подчерта той. 

По-рано руският президент Владимир Путин заяви, че колективният Запад се опитва да „заложи на така наречената пета колона, на националните предатели“. 

В същото време той добави, че всяка нация, особено руската, „винаги ще може да различи истинските патриоти от измет и предатели, и просто да ги изплюе като мушичка, която случайно е влязла в устата“.

Путин бе уверен, че „такова естествено и необходимо самоочистване на обществото само ще укрепи страната“.  
ТАСС