/ iStock/Getty Images
Кремъл заяви днес, че думите на американския президент Джо Байдън за руския му колега Владимир Путин са позорни за САЩ и за тези, които си служат с подобна лексика, правейки неудачен опит да изглеждат като "холивудски каубои", предаде Ройтерс.

"Използването на подобен език от американския президент срещу държавния глава на друга страна едва ли ще засегне нашия президент", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортера от държавната телевизия Павел Зарубин. "Това обаче унижава достойнството на тези, които си служат с подобна лексика."

"Това е позор за самата страна, говоря за САЩ", допълни Песков. По думите му изказването на Байдън "вероятно е някакъв опит да изглежда като холивудски каубой. Но, честно казано, не мисля, че това е възможно."

"Господин Путин казвал ли е някога дори една обидна дума по Ваш адрес? Такова нещо никога не се е случвало. Затова смятам, че използването на подобна лексика унижава достойнството на самата Америка."

Вчера Байдън нарече Путин "откачен кучи син" на събитие в Сан Франциско за набиране на средства за предизборната си кампания, вмъквайки тези думи, докато отправяше предупреждение, че винаги е имало заплаха от ядрен конфликт, но че най-голямата заплаха за съществуването на човечеството остават климатичните проблеми.

Ройтерс: Байдън нарече Путин „луд кучи син“

Путиновият съюзник Дмитрий Медведев, който беше президент от 2008 до 2012 г., заяви, че заплахата за съществуването на света произтича от "безполезни старци като Байдън". Медведев каза, че Байдън е "сенилен" и "е готов да започне война с Русия".

Войната в Украйна, смъртта на руския опозиционен водач Алексей Навални и твърденията на САЩ, че Русия възнамерява да разположи ядрено оръжие в Космоса, доведоха до най-голямата криза в отношенията между Москва и Запада от края на Студената война, отбелязва Ройтерс.
Някои руски и американски дипломати отбелязват, че не помнят друг момент, в който връзките между двете най-големи ядрени сили да са били в такава ниска точка, включително по време на Кубинската ракетна криза през 1962 г.

Миналата седмица Байдън коментира новината за смъртта на Навални в руски затвор с думите, че тя е настъпила "вследствие на нещо, което Путин и главорезите му са направили". Навални е обвинявал руския президент, че иска да го убие - твърдение, което Кремъл отрече.

Според руските власти Западът е побързал да обвини Русия, без да е изчакал да види доказателства. Кремъл окачестви западната реакция на смъртта на Навални като недопустима и неоправдана.

В реч във Варшава през 2022 г. Байдън заяви, че Путин "не може да остане на власт". Тогава Белият дом омаловажи тази реплика, а хардлайнерите в Русия я възприеха като доказателство, че САЩ искат да свалят от власт от руския президент.

През 2021 г. Байдън каза, че според него Путин е убиец. Руският президент впоследствие заяви, че американският му колега му се е обадил по телефона, за да му обясни защо е използвал подобни думи. 
 
Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Владимир Сахатчиев/БТА