Кремъл иска доброволна оставка от Юрий Лужков
Кремъл иска доброволна оставка от Юрий Лужков / снимка: Reuters

Юрий Лужков навършва днес 74 години. Кметът на Москва ще празнува рождения си ден в семеен кръг в австрийския курорт Кицбюел, съобщи за Интерфакс източник от московското кметство.

През последните години Лужков редовно посреща рождените си дни в чужбина - взема си отпуск и заминава за пет до седем дни, добавил събеседникът на агенцията.

Руският премиер Владимир Путин е изпратил до кмета на Москва поздравителна телеграма в същата форма, както и на другите регионални лидери. Това заяви днес за ИТАР-ТАСС прессекретарят на Путин Дмитрий Песков. Министър-председателят по традиция честити на регионалните лидери рождените им дни и други празници. Телеграмите изпраща апаратът на премиера от негово име, по реда на протокола, уточнил Песков.

"Един от ръководителите на Кремъл" приел Лужков в петък, преди заминаването му за Австрия. На московския кмет било съобщено, че разполага с една седмица, за да вземе "решение за доброволна оставка", пише руският в. "Ведомости", който се позовава на кремълски служител.

Според цитиран в материала източник от кметството на руската столицата, Лужков разговарял и с правителственото ръководство. Предложено му било до две-три седмици да си избере нова месторабота.

През септември няколко руски телевизии излъчиха критични материали за Юрий Лужков. Споменати бяха корупционни афери с участието на московски чиновници, бизнесът на Елена Батурина - съпруга на кмета Лужков, нарушения, свързани с реконструкцията на легендарната скулптура на Вера Мухина "Работник и колхозничка" в Москва и с градоустройството на руската столица, където по вина на местните власти били събаряни исторически сгради - архитектурни паметници.

Руски медии цитираха критични изказвания по адрес на Лужков, позовавайки се на анонимни източници в администрацията на президента. Според медиите, Кремъл бил раздразнен от опити на градоначалника да забие клин между президента Дмитрий Медведев и премиера Владимир Путин. На 18 септември Лужков опроверга слуховете, че е искал да скара Медведев и Путин, в интервю за телевизионния канал РЕН. Кметът добавил, че не вижда повод да бъде искана оставката му.  

Основната задача на Кремъл сега не е да уволни Лужков, а да направи така, че той да напусне поста си доброволно. При това положение не е изключено кмет на Москва да стане човек, подбран от администрацията на руския президент, коментира източник на "Ведомости", близък до апарата на държавния глава, пише БТА.

Според вестника, Кремъл може да избере за нов градоначалник днешния заместник-кмет на столицата Юрий Росляк. Близък до Кремъл бизнесмен пък заявил пред изданието, че в списъка на кандидатите били включени министърът на извънредните ситуации Сергей Шойгу и Александър Беглов, заместник-ръководител на президентската администрация.